Open Huis logo

Over ons

Open Huis Staden is een écht familiebedrijf met z’n typische West-Vlaamse gedrevenheid.

Open Huis is steeds in ontwikkeling en evolueert mee met z’n tijd.
Bij ons word je hartelijk ontvangen en voel je de warme, familiale sfeer tijdens jouw verblijf!
Onze stijl kenmerkt zich door een “chique nonchalance“.

Welkom!

Open Huis
Familie Open huis

Ons verhaal

2000
Het jaar dat Koen een vaste benoeming aangeboden krijgt in het onderwijs, wordt toch beslist om het avontuur ‘OpenHuis’ op te starten. Samen met vader Roger en verschillende
vakmensen uit de regio wordt 5 jaar lang gewerkt en gezwoegd.

Geleidelijk komt het project tot ontplooiing… Om de voeling met het onderwijs niet volledig los te laten, worden taalkampen (in combinatie met het boerderijleven), georganiseerd op de schapenhoeve.


april 2004
Na 5 jaar hard werken, verblijven de eerste logies in het ‘Vuurhuis‘ tijdens de paasvakantie van 2004. De schapenkudde is uitgebreid tot 200 kweekooien, vooral zeldzame schapenrassen.

Het landschapsplan met de aanplant van een ‘bosgordel streekeigen groen’ wordt gerealiseerd.

Tijdens het vaderdag-weekend van 2004 houden we
opendeur. De omgeving en het dorp is nieuwsgierig wat we hier aan het opstarten zijn. We ontvangen 300 mensen. Vele leuke gesprekken… Er worden plannen gesmeed met enkele bezoekers om zo’n weekend het volgend jaar te herhalen met extra activiteiten… De kiem voor het familieweekend ‘SchoneSchaapjes’ wordt gelegd…


2005-2018
Open Huis breidt verder uit. De vierkantshoeve, ons levenswerk is na 20 jaar zo goed als rond…

Ons opendeurweekend van 2004 is ondertussen uitgegroeid tot een gekende
familiebeurs in Vlaanderen, tijdens het Pinksterweekend: ‘SchoneSchaapjes, genieten op de boerderij… Bij goed weer ontvangen we elk jaar ruim 10.000 bezoekers…


2018
De buxusmot valt onze buxuskwekerij aan… Ruim 4000 planten van ruim 15 jaar oud in bolvorm gesnoeid en klaar voor verkoop, worden kaalgevreten… Na lang beraad wordt beslist om alle resterende planten in te rijden, de schade is onherstelbaar, de vraag naar buxusplanten valt stil… Van een serieuze tegenslag gesproken.


2020
In februari 2020 gaan we een week op reis. Daarna zouden we ons feestjaar ’20 jaar Open Huis’ vieren met onder andere een spetterende feest-editie van SchoneSchaapjes… maar… Corona ‘gooit roet in het eten’… Corona-crisis = verplichte sluiting voor onze logiesruimtes. De schapen en een warme familie houden ons recht in deze moeilijke periode..

Wouter Torfs verneemt via de contactpersonen die bij ons seminaries organiseerden voor ‘Schoenen Torfs’, dat de Corona crisis mentaal zwaar weegt bij Koen. We worden uitgenodigd bij Wouter Torfs op de koffie. Na een warm en positief gesprek wordt beslist om een zomerbar te starten binnen de wetgeving van de corona bepalingen.

Open Huis mag zo opnieuw mensen ontvangen…weliswaar in open lucht en onder het nieuwe overdekt terras… een verademing! Vele dorpsgenoten vinden de weg naar de zomerbar.


2022
Naast het kweken van zeldzame schapenrassen fokken we nu ook alpaca’s in Open Huis. Ook de vele schaapjes vinden hun gezelschap leuk!


2024
Open Huis investeert in meer comfort voor onze logies- en vergaderruimtes.
We blijven inzetten om iedereen hartelijk te ontvangen in ons ‘Open Huis’.
SchoneSchaapjes blijft een vaste waarde tijdens het Pinksterweekend.

De jonge generatie ligt op de loer om het stuur over te nemen of op z’n minst samen te sturen…

Open Huis vakantiehoeve
Familiedag organiseren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hou me op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze nieuwste evenementen en updates! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.