4,6/5 op Google Reviews

Open Huis logo

Zeldzame schapenrassen

Ontdek de diverse zeldzame schapenrassen die te koop zijn bij Open Huis. Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. We helpen je graag bij jouw zoektocht naar het perfecte schaap!

Inleiding

Open Huis is een actieve schapenhoeve. De hoofdactiviteit van de hoeve is het kweken van zeldzame schapenrassen, geselecteerd op zelfstandig en vlot lammeren.

Wat begon als hobby is nu, 20 jaar later, uitgegroeid tot een volwaardige schapenhoeve. We beschikken over ruim 120 kweekkooien die jaarlijks gemiddeld 1.5 tot 1.8 lammeren geven.

Ben je op zoek naar zeldzame schapenrassen? Neem dan contact op met Open Huis. Je bent aan het juiste adres.

Bij Open huis vind je tal van zeldzame schapen terug.
dorper schaap

De Dorper

Ontmoet de imposante Oxford Down, het grootste van de vijf Down-rassen. Hoewel zeldzaam, prijzen schapenhouders wereldwijd de kwaliteiten van dit ras. Het ras bestaat officieel sinds 1832. Een volwassen ram weegt 150 kg en een ooi rond de 100 kg. Met witte wol en een zwarte huid onderscheidt hij zich met een opvallende kuif. De Oxford Down heeft een uitgebreide bronst, ideaal voor paaslammeren. In Engeland wordt het ras veel gebruikt voor kruisingen, waardoor vleeslammeren een lang karkas krijgen. Bestand tegen kou en nattigheid, met weinig geboorteproblemen, is de Oxford Down een opvallend en kwalitatief schapenras!

Walliser Schwarznase

De Walliser Schwarznase

De Walliser Schwarznase, een uniek bergschaap uit de Zwitserse Alpen, staat bekend om zijn opvallende kenmerken: de gitzwarte neus, ogen en oren, in contrast met de crèmekleurige wol. Dit oude ras overleeft moeiteloos in de bergen, met een gemiddelde lammerenproductie van 1,4 per worp. Volwassen rammen wegen tussen de 80 en 120 kg, terwijl ooien tussen de 65 en 90 kg wegen. Ze zijn bijna het hele jaar door vruchtbaar en staan bekend als laatrijp. Hoewel zeldzaam buiten Wallis, vind je enkele koppels in Zwitserland, Duitsland en een handvol in Nederland. Een bijzonder schaap met een verhaal!

bagger bonte schaap

Het Bagger Bonte schaap

De Herdwick, een zeldzaam schapenras uit het Engelse Lake District, is herkenbaar aan hun witte kop, stevige poten en ruwe blauwgrijze vacht. Lammeren worden zwart geboren, verkleuren naar bruin en krijgen uiteindelijk een grijze vacht met witte kop. Dit robuuste ras, bekend geworden door Beatrix Potter, is niet alleen aaibaar maar past zich ook goed aan ruwe omstandigheden aan. Hun wol is perfect voor vilten. De Herdwick is taai en stoer, maar ook rustig en zachtaardig. Geniet van het gewaardeerde vlees met een donkere en wildachtige smaak. Een uniek schapenras met karakter!

Devon and Cornwall Longwool

Devon and Cornwall Longwool

De Devon and Cornwall Longwool valt op door zijn imposante postuur, glanzende krullende vacht en brede kop. Met gemiddeld zeven tot acht kilo wol voor ooien en het dubbele voor rammen, is het de grootste wolproducent onder de longwoolrassen. Ondanks zijn grootte is het een vriendelijk en kindvriendelijk schaap dat zich goed aanpast aan sobere omstandigheden, perfect voor standbeweiding. Zijn harde wol maakt hem ideaal voor tapijten en gordijnen. Ontdek de charme van dit bijzondere schapenras!

Kerry Hill schaap

Het Kerry Hill schaap

Het Kerry Hill schaap staat bekend om zijn sterkte en ziekteresistentie. Het is een trots ras dat zich goed aan allerlei omstandigheden kan aanpassen. Als vleesschaap is het geliefd vanwege de fijne smaak van het vlees, dat niet neigt naar vervetting. Kerry Hills lammeren gemakkelijk en zelfstandig, met een sterk moederinstinct. De gemiddelde worpgrootte is 1.7, en de lammeren groeien snel. De karakteristieke zwarte aftekening van het Kerry Hill schaap zorgt ervoor dat het vaak aan een pandabeer doet denken.

Vlaams Schaap

Het Vlaamse Schaap

Het Vlaamse schaap is een ras van eigen bodem, het kon dus zeker niet ontbreken op de hoeve! Het is een zeer vruchtbaar schaap dat probleemloos kweekt en meermaals 3 lammeren oplevert. Dankzij zijn fijne belijning is het een prachtig schaap dat zeker ook ideaal is voor kruisingen met andere rassen, bijvoorbeeld de Kerry Hill.

Interesse? Neem contact met ons op.

Hou me op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze nieuwste evenementen en updates! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.